RECEPT ZA USPEH

71887844_10220343476472175_3028126396661628928_o

Vrbas je postao centralno mesto amaterskog MMA sporta u regionu. Prvi čovek Fight Games turnira, sekretar MMASS i glavno trener kluba Unity, Petar Tunguz otkrio nam je tajnu uspeha.

Deseti jubilarni FIGHT GAMES. Kako je tekao rast organizacije od početka do danas?

FIGHT GAMES je nastao 2011.godine kao projekat UNITY Fight Team-a iz Vrbasa. U to vreme borci su prva iskustva u MMA borenju sticali skoro isključivo kao “topovsko meso” na profesionalnim revijama. Nametala se potreba za formiranjem amaterskih organizacija u kojima će taj start biti malo prilagodjeniji početniku. Mi u UNITY-ju smo procenili da imamo mogućnost da realizujemo jedan takav projekat. Već smo imali takmičarski program, rekreativni deo ekipe je vredan i kompaktan, Centar za fizičku kulturu u Vrbasu jedan od najopremljenijih u Srbiji, preostalo je samo da se sve to poveže.

Učili smo na greškama drugih i sve što je nama kao timu smetalo “u gostima”, trudili smo se da na FGu ne ponovimo. Za minimalnu kotizaciju takmičar je imao priliku da se bori sa protivnikom svoga ranga, da dobije pošteno sudjenje i u zavisnosti od uspeha ponese kući pehar, diplomu, medalju, nagradu sponzora. Nekoliko dana kasnije je na adresu njegovog matičnog kluba stizao i DVD sa snimkom kompletnog turnira gde je mogao da analizirati svoje propuste, ali i nastup ostalih boraca. Ti snimci kao i profesionalne fotografije šerovali su se po društvenim mrežama, pa je početnik dobijao promociju kakvu mnogi afirmisani borci nisu imali. Time se naravno promovisao i sam turnir.

Danas je sve ovo o čemu pričam standard, ali 2011.godine to nije bilo tako. Malo je poznato da je FIGHT GAMES prvi uveo kup sistem u amaterski MMA na ovim prostorima. I to je došlo spontano. Iz godine u godinu smo imali problem sa otkazivanjima borbi i uparenjima. Kada bi se pojavio neparan broj takmičara u istoj kategoriji neko je morao da ide kući bez borbe, a kup sistem je rešio taj problem.
Do ulaska u sistem takmičenja MMA Saveza Srbije 2014.godine, FIGHT GAMES je održan četiri puta. Postali smo dobro uigrana ekipa koja je sa lakoćom nosila sve organizacione probleme. Na našu inicijativu je došlo do uvodjenja mladjih uzrasnih kategorija (juniora i kadeta), pa je neki prirodan sled bio da FG osim dotadašnjeg Senior Open-a dobije i status Državnog MMA prvenstva za juniore i kadete koji smo držali do ove godine. Danas smo zvanično “Otvoreno prvenstvo Srbije” za sve uzrasne kategorije.

72850838_10220511268226864_3366901713184227328_n

Na koji način ste uspeli da napravite najmasovnije MMA takmičenje u ovom delu Evrope?

Da, 2018-te smo imali najmasovnije MMA takmičenje na Balkanu, a ove godine smo potvrdili taj status. I tu je po mom mišljenju igralo više faktora.

S jedne strane FIGHT GAMES je već tradicionalno takmičenje i mi u UNITY-ju se trudimo da evoluiramo iz godine u godinu u kvalitetu organizacije. Ekipa nam je zaista sjajna i toliko uvežbana da bi bila u stanju da vodi i takmičenja daleko većeg formata. Posebno bih istakao naše devojke predvodjene Tatjanom Bičkeji, koje vode zapisnički sto sa kojeg se upravlja tokom celog turnira. Takodje, zahvaljujući našim prijateljima iz “Srbijaautoputa” od prošle godine imamo i sopstveni ring, uz onaj od CFK na kojem se takmičenje i ranije odvijalo. To je sad već ozbiljan ambijent ravan onom koji vidjamo na medjunarodnim takmičenjima u drugim, starijim borilačkim sportovima.

S druge strane tu je uticaj MMA Saveza Srbije pod čijim smo pokroviteljstvom. Uprkos odsustvu finansijske podrške od strane Saveza sportova Srbije čiji smo član, na čistom entuzijazmu rukovodstva MMASS i trenera klubova Savez je od 2014.godine do danas Srbiju stavio u centar regionalnih dešavanja kada je MMA sport u pitanju. Jedini imamo uredjenu amatersku MMA scenu, a na naša takmičenja dolaze timovi iz Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Madjarske, Rumunije…

 

Da li se vidi razlika u kvalitetu takmičara od vašeg prvog turnira do danas?

Apsolutno! Izlišno je govoriti da je kvalitet takmičara i borbi daleko veći nego pre. MMA sport globalno evoluira i taj napredak se vidi i na našoj sceni, prirodno. Ali ima tu još nešto. Popularnošću PRIDE-a i UFC-a je MMA kod nas naglo ušao u modu i mnogo njih je želelo da se “okiti” nazivom MMA borca ili trenera. Negde na početku je to prolazilo i “lovcima u mutnom”. Ustrojavanjem sistema takmičenja od strane MMASS, pojavom masovnih turnira poput FIGHT GAMES-a, maske su počele da padaju. Da bi danas poneli laskavu titulu Amaterskog MMA Prvaka u Srbiji na bilo kom našem takmičenju, morate pobediti i do 4 spremna borca u jednom danu. Dakle, za razliku od profi revija gde se spremate mesecima za poznatog protivnika, često nameštenog, ovde NE ZNATE sa kim ćete raditi, ni sa koliko njih. Nema trikova sa skidanjem i vraćanjem kilaže. Ujutru stanete na vagu i onda se ostatak dana borite. Idete iz borbe u borbu, povrede se gomilaju, dan odmiče, umor nosi svoje. U takvom ambijentu “prodavci magle” i oni nespremni da se usavršavaju otpadaju. Dodju sa klubom na jedno-dva takmičenja i više ih ne vidimo. Oni koji ostaju rastu i napreduju. Oni su nosioci napretka i zbog njih su takmičenja poput našeg FIGHT GAMES-a postala uzbudljivija nego neki komercijalni projekti. Ove godine smo recimo u finalu A klase do 84 kg mogli gledati meč našeg Đorđeta Bukvića i Dragoljuba Grbića, koji je prvobitno bio zakazan za “Megdan” u Beogradskoj areni.

Uvek nam je drago kada vidimo da su takmičari koji su se oprobali na našim turnirima postali poznata imena u profesionalnim organizacijama, i da smo mogli da ugostimo u nekoj etapi njihovog razvoja jednog Duška Todorovića, Aleksandra Ilića, Uroša Jurišića…

 

Na takmičenja redovno izvodite i sportiste matičnog kluba UNITY. Zanimljivo je da ste ove sezone izašli na sva takmičenja MMASS i zabeležili sve pobede. Koja je tajna uspeha?

Trenerskim poslom se bavim 12 godina. Od prvog nastupa UNITY takmičara do danas, bez obzira da li se radilo o MMA, kikboksu ili Tajlandskom boksu, uvek smo imali dobre rezultate. Do pre neku godinu smo paralelno radili kikboks i MMA i shvatili da se moramo fokusirati na jednu stvar ako želimo da krenemo ka nekim većim uspesima. Opredelili smo se za MMA. Modifikovali smo stand up i pojačali rad na ostalim segmentima borenja. Naš kondicioni trener Igor Milović je adaptirao svoj program da bi pokrio celu takmičarsku sezonu. Iz turnira u turnir učimo na greškama i rezultati postaju vidni. Još smo daleko od zacrtanih ciljeva, ali na dobrom smo putu.

Ono na šta sam ponosan je činjenica da su svi UNITY borci od svojih prvih koraka u borilačkom sportu do danas produkt isključivo UNITY škole borenja. Kod nas su treninzi zahtevni, a kriterijum za ulazak u ring prilično visok. Momci koji žele da urade borbu za Instagram ne bi li im se popravio skor u noćnom životu sami odustanu pre ili kasnije. Odu negde gde se više slika a manje trenira. Đorđe Bukvić, Matija Bosančić, Stefan Nikolić kao i naš podmladak Miljan Milović i Ivan Mujičić imaju zajedničku crtu: znaju šta hoće i odlučni su da to i ostvare. Ne demorališu ih ni ubitačni treninzi, ni moje histerisanje kada im padne fokus. Svesni su da je formula jednostavna: foliranja nema. Rad, rad i samo rad.

78263060_1225400244319656_1297077314483388416_o

Planovi za budućnost?

Kada je u pitanju FIGHT GAMES organizacija, sinhronizovaćemo ih sa planovima MMASS, kao i do sada. A planovi su zaista veliki i verujem da će dovesti do bitnog napretka u statusu, kako MMA sporta, tako i boraca u Srbiji. Ali otom-potom.

Što se UNITY FIGHT Team-a tiče, plan je izlazak na profi MMA scenu kao i povećanje broja boraca u našim redovima, koje ćete moći da upoznate već na narednim takmičenjima.

71249626_10220193915133235_1000475978352295936_n

Za kraj Vaša poruka pratiocima MMA Magazina?

Ako volite MMA sport i imate naviku da kupujete karte za profi revije, počnite da posećujete amaterska takmičenja. Imaćete prilike da vidite izuzetno kvalitetne nastupe srčanih boraca, bez kalkulacija. Mnogo više borbi, potpuno besplatno. Vaša podrška će značiti i borcima i organizatorima, koji uglavnom rade iz entuzijazma. Svi mi koji volimo ovaj sport dajemo neki doprinos, pa neka ovo bude vaš. Svako dobro!