FIGHT GAMES IX

45414774_315511759230705_60159907562782720_n

U nedelju, 2.12.2018. godine, u Centru za fizičku kulturu u Vrbasu održaće se deveto po redu otvoreno MMA prvenstvo Vojvodine “FIGHT GAMES” i peto po redu Državno MMA prvenstvo za mladje uzrasne kategorije-juniore i kadete. Tim povodom smo razgovarali sa glavnim trenerom “UNITY Fight Team”-a, domaćina ovog, sad već tradicionalnog MMA turnira, Petrom Tunguzom.

FIGHT GAMES je projekat UNITY FIGHT TEAM-a iz Vrbasa nastao iz potrebe da se naši borci oprobaju u amaterskim borbama i steknu neophodno iskustvo pre nego što predju u profesionalni MMA. Prvi FIGHT GAMES održan je 26.6.2011. godine, i na njemu je nastupalo 24 takmičara.

Prošle godine se na FIGHT GAMES 8 prijavilo oko 100 takmičara, čime je turnir potvrdio status najmasovnijeg MMA takmičenja u regionu. Kako objašnjavate taj uspeh?

Ima tu više faktora. Na prvom mestu, UNITY FIGHT TEAM zaista daje sve od sebe već sedam godina da bude dobar domaćin i u svakom smislu ispoštuje sve učesnike.

Dobro se sećamo naših takmičarskih početaka i odlazaka na neke “sumnjive” revije, očigledno pravljene da bi se ispromovisao neki lokalni “baja” iz kluba u nameštenom meču večeri, te da bi se opravdala sredstva sponzora. Gostujući borci su dočekivani hladno, “sa visine”, kao da im organizatori čine uslugu što ih puštaju da se bore. Uglavnom su bivali žrtve loših sudijskih odluka u korist domaćina, a borbe se održavale u borilištima čija je uslovnost ozbiljno varirala.

Poučeni tim lošim iskustvima, mi u UNITY-ju smo se zarekli da ćemo napraviti turnir na kojem će svaki borac biti dočekan kao drag gost, koji će se pripremati i boriti u najboljim uslovima koje možemo obezbediti i u najvećem mogućem stepenu biti zaštićen od zlonamernih sudijskih odluka.

Takodje, u okviru relativno skromnih finansijskih mogućnosti (večiti problem amaterskog sporta u Srbiji) trudimo se da primereno nagradimo učinak takmičara. Osim uobičajenih medalja i diploma, kao i pehara za najbolje timove, svake godine nagradjujemo i najuspešnije takmičare sa poklon paketima sportske opreme i suplemenata naših prijatelja i sponzora. Takodje, jedini smo amaterski MMA turnir u okruženju koji svim učesnicima obezbedjuje snimke svih borbi, i to smo prvo činili kroz slanje diskova sa snimcima i fotografijama, a od prošle godine imamo svoj YouTube kanal Fight Games Serbia.

Ipak, bez integracije našeg takmičenja u sistem takmičenja MMA Saveza Srbije, malo je verovatno da bi naš projekat doživeo tako naglu ekspanziju.

45189610_971609853023172_262262857851207680_n

Smatrate da MMA Savez Srbije ima doprinos u razvoju Vašeg turnira?

Da se razumemo, bez MMASS ovaj sport bi danas u Srbiji bio NELEGALAN. I to je činjenica koju mnogi zaboravljaju. 2012. godine je po slobodnom tumačenju Zakona o sportu od strane zlonamernih pojedinaca MMA sport u Srbiji zabranjen. Naš turnir FIGHT GAMES nije održan u roku, u klub nam je tri puta dolazila sportska inspekcija, i to se dešavalo većini registrovanih klubova kao i organizatorima turnira, od kojih su neki bili i kažnjeni visokim novčanim iznosima.

Osnivanjem Saveza na inicijativu predsednika MMASS Aleksandra “Rodje” Radosavljevića, kao i uredjenjem rada MMASS u skladu sa važećim Zakonom o sportu, te uključenjem u medjunarodnu WMMAA asocijaciju, MMA sport je postao legalan. Da se ovo nije desilo, ne bi postojali ni MMA klubovi, kao ni MMA turniri u Srbiji. Ok, možda bi trenirali u nekim “sekcijama” klubova iz drugih sportova kao ilegalci i nastupali po inostranstvu kao topovsko meso za oštrenje domaćih boraca, ali tu o masovnosti i sistemu iz kojih jedino može doći kvalitet ne bi bilo ni reči.

Osim po pitanju opstanka MMA sporta, Savez je umnogome doprineo i kvalitetu samih amaterskih takmičenja u Srbiji, kroz licenciranje trenera, sudija, uvodjenje klasa…

44964383_1873390416113417_5015486469796528128_n

Kakav učinak ovi potezi MMASS imaju na podizanje masovnosti i kvaliteta FIGHT GAMES-a konkretno?

Kao prvo, uvodjenjem C klase u kojoj nastupaju borci bez ikakvog prethodnog iskustva povećala se masovnost. Svakom budućem borcu veliko olakšanje u prvom nastupu predstavlja činjenica da je i protivnik debitant, i lakše se odlučuje za ulazak u ring. Samim klasificiranjem se dobija prilika da se borci postepeno grade, a izbegavaju se i nerealna uparenja u kojima napredan borac ne dobija iskustvo, a početnik već na prvom koraku dobija ogromnu prepreku, nakon koje mnogi odustanu od sporta.

Koji su benefiti A klase?

U ovoj su klasi borci sa 3 ili više mečeva. Oni se bore bez kaciga i njihove su borbe najsličnije profesionalnim. Zapravo, to je nekadašnji semi-pro. Ogromno iskustvo za buduće profesionalce, atraktivne borbe za publiku.

Manje je poznato da je osvajanje titule prvaka Srbije u A klasi, u kategoriji sa 4 i više takmičara, neretko teže od profesionalne pobede na mnogim pro-revijama. Prvo, zato što nema igre sa skidanjem kilaže, jer se na našim turnirima borci mere na dan borbe. Drugo, zato što za razliku od profi revije ovde do samog takmičenja ne znaš sa kime ćeš raditi, pa se i ne spremaš za konkretnog protivnika. Treće, profesionalaci uglavnom imaju jednu borbu po reviji, a ovde Vas od titule deli 2 i više borbi u istom danu. Reč “amaterski” je, kao što vidite, kod nas neopravdano podcenjena.

Ko sve može nastupiti na FIGHT GAMES-u?

Naš turnir ima dvostruki karakter. On je MMA Open i Državno prvenstvo.

Na Open-u mogu nastupati seniori, dakle borci od 18 godina pa naviše,  kao i oni sa navršenih 17 godina i dozvolom roditelja da nastupaju kao seniori. Nastup je slobodan svim borcima i klubovima, kako iz zemlje, tako i iz okruženja.

Na državnom prvenstvu za kadete i juniore mogu nastupati isključivo klubovi članovi MMASS iz Srbije. Juniori su uzrasta od 16 do 18 godina, a kadeti od 14 do 16. Granična godišta mogu izabrati u kojoj će kategoriji nastupati. Tako na primer borac koji je ove godine napunio 18 može da izabere da li će nastupati na Open-u kao senior, ili još ove godine učestvovati na Državnom prvenstvu kao junior.

Ove godine ćemo pokušati da započnemo projekat MMA u još mladjoj uzrasnoj kategoriji, pionirima.

U kom tipu borilišta će se odvijati borbe?

Ove godine će se po prvi put borbe održavati u dva ringa. Mislim da će FG po tome biti i prvo takvo takmičenje u regionu. Jedan ring je odranije poznat našim posetiocima, i pripada Centru za fizičku kulturu, a drugi je poklon naših prijatelja UNITY Fight Team-u.

Kao što je poznato, idealno borilište za MMA je kavez, ali mi se od FIGHT GAMES-a 1 držimo ringa, jer smo u počecima imali i borbe u Kik boksu i Tajlandskom boksu, a nadamo se da ćemo ih od naredne godine ponovo uvrstiti u program takmičenja.

Hvala Vam na ovom intervjuu i vidimo se 2.12. u Vrbasu na FIGHT GAMES IX.

Hvala Vama iz MMA Magazina koji nas pratite i podržavate od samog početka. Jedan ste od retkih MMA portala koji neutralno i uredno prati i izveštava o svim dešavanjima sa MMA scene, bez obzira na obim i rang takmičenja. Kada smo prošle godine okupili rekordni  broj takmičara u regionu, što je vest koja bi svakog ljubitelja trebala da interesuje kao pokazatelj porasta MMA scene, Vi ste jedini o tome izveštavali. Da ne navodim druge primere.  Očigledno je da ne podilazite publici “skandal” metodama, već se trudite da nepristrasno informišete i edukujete, bez ljubimaca i favorita. Uz vas bih ovom prilikom hteo da pohvalim i mladi, ali vrlo kvalitetan tim sa YouTube kanala Triangle Group TV.

Pozdrav i vidimo se u Vrbasu!