Danijel Kokora na novom početku

22751932_10210561090849626_1958302039_n

Svestrani vitez iz Deliblata svoju MMA životnu avanturu nastavlja u novoformiranim klubu “Fair Fight Sports“ iz Nemačke.  

Ti si jedinstven primer čoveka koji uspeva da ujedini više karijera: borac, trener, menadžer, sudija. Da li neka od tih aktivnosti ima primat ili pokušavaš da ih razvijaš sve podjednako?

MMA je za mene način života.  Imam svoju filozofiju kojom se vodim i ta tri slova za mene nisu samo
Mixed Martial Arts, već su i My life, My dreams, All of me, takodje trenerski posao svodim na ta tri slova:
Motorika, Motivacija, Akcija.
Motorika – Naučiti vežbače novim kretnim stukturama, raditi na njihovoj tehnici, taktici  i sve to kroz drilove pretvoriti u jednu refleksnu radnju.
Motivacija: Motivisati  vežbače da istraju u tome što rade, podstaknuti ih da napuste zonu komfora, da zacrtaju sebi ciljeve ne samo u sportu već i u životu i podstaknuti ih da svakodnevno rade na realizaciji istih.
Akcija: Dela koja govore umesto reči! Primena naučenog – isključivo na takmičenjima. Ulične tuče su vežbačima sa kojima radim strogo zabranjene.
Kroz menadžment želim da pomognem borcima, klubovima i trenerima, dok kroz suđenje zelim da dodatno doprinesem
razvoju sportu.
Trudim se da napredujem u svim poljima, a zahvaljujući mom menadžeru, velikom prijatelju i bratu Bratislavu  Braci Tasiću to ću od 25.10.2017. moći da radim nesmetano. Naime, selim se za Nemačku gde sam dobio posao snova u Gymu “Fair Fight Sports” koji otvara upravo Braca sa svojim partnerom Sreffenom Beckom.
22810057_10210561091289637_2065251535_o

Prisetimo se početaka tvoje karijere. Koji je bio razlog da se opredeliš za MMA, da li si imao uzore i ko je najviše uticao na tebe u ranom razvoju?

Borilačke veštine i sportovi su me interesovale od malena. Sa 5 godina sam prvi put usao u salu karate kluba, ali sam morao ubrzo da prestanem zbog zdravstvenih problema (bio sam jako slabašan, imao upalu pluća i bio alergičan na dosta stvari). Nakon oporavka, sa 10 godina se vraćam u karate salu i nastavljam sa treninzima. Bio sam željan znanja, a kada sam polozio za crni pojas u karateu, zeleo sam da se oprobam i u drugim borilačkim sportovima, pa sam pored karatea počeo da treniram i aikido, dzudo i kickbox. Konstantno sam istraživao borenje i naleteo na snimke prvog UFC-a. Posle odgledanog eventa, rekao sam sebi “To je to, ovim ću se baviti”.  Počeo sam “učim” borbu u parteru preko klipova, a u svom tom istrazivanju, naleteo sam na reklamu rijaliti šoua “Put ka vatrenom ringu” na koji se prijavljujem, prolazim audiciju i dolazim do svog prvog  MMA meča.

Imao sam tu i nesreću i sreću da sam znanje unapređivao u više klubova:. Nije bilo uslova da treniram MMA, jer dolazim iz male sredine u kojoj MMA nije ni postojao, te sam išao od kluba do kluba, kada se za to ukaže prilika i kroz takva gostovanja, kasnije i trening kampove i seminare unapređivao svoje znanje, otud i tetovaža na grudima – Ronin: samuraj bez gospodara…

Najveći uzor mi je  GSP, zato što je pravi džentlmen, fenomenalan borac i ima borilački kodeks i poštovanje. Najveći uticaj na mene je imao moj prvi MMA trener i veliki prijatelj Milan Marković, koji me nije naučio samo borenju već me je usmerio na pravi put.

22711449_10210561091129633_1138060863_n

Javnost te je upoznala kao jednog od učesnika Puta ka vatrenom ringu. Kakve utiske i uspomene nosiš sa snimanja emisije?

Vatreni ring mi je promenio zivot na bolje. Upoznao sam sjajne ljude, prave i iskrene prijatelje .  Tada je zapravo i počelo to neko sazrevanje u sportu.

 

Kad bi izdvojio neke mečeve za highlight video o sebi, koji bi to mečevi bili i zbog čega?

Bilo je dosta mečeva van kategorije, dosta mečeva koje sam prihvatao danas za sutra. Nisam nešto mnogo kalkulisao pogotovo ne na početku, zato i imam polovičan skor. Možda najlepša zavrsnica: armbar na Interga FC u Nemačkoj, i giljotina na WFC-u u Sloveniji.  Imao sam i lep nokaut na Combat Challenge u Pančevu, u Vranju na GFC-u lep tehnički nokaut (GNP).
Mislim da sam najatraktivniji meč uradio u K1 debiju, koji uopšte nije bio planiran. Naime, tada sam bio na kampu u Impacto timu, gde sam svu pažnju posvetio parteru, stand up sam slabo radio.  Organizator promocije Age of Cage nije mogao da mi nađe protivnika za MMA, pa mi je ponudio K1 meč, 5 dana pre eventa. Na početku prve nunde, protivnik me kikom pogađa između nogu… padam dole i ne znam za sebe, iz ugla čujem “ostani dole, diskvalifikovaće ga, ovo nam i nije toliko bitno dosli smo zbog šoua”  u glavi mi prolazi “zbog šoua,a ?” ustanem nekako i pruzim im šou. Izgubio sam sudskom odlukom, ali sam pružio  super meč.

22711380_10210561091329638_79958028_n

Uporedo sa borilačkom karijerom počeo si i karijeru menadžera sa Cobras Management. Kaži nam nešto o tome, kako je počela ta saradnja?

Čim sam uspostavio kontakt sa Bracom, rekao sam mu za par boraca iz Srbije. Prvi na listi bio je Aleksandar Stojičić koji se vrhunski pokazao. Kasnije Braci je zatrebalo par boraca za neke evente, ja sam ih munjevitom brzinom nalazio, što se njemu svidelo i eto.

 22752131_10210561091249636_1038479982_n

Da li postoji neki borac pod okriljem vaše menadžerske organizacije kojeg bi mogao da izdvojiš, kao nekog sa svetlom budućnošću u borilačkom sportu?

Ima ih zaista mnogo i ne bih želeo da nekoga izostavim. Ja sam tu da pomognem, glavni i odgovorni je Bratislav Braca Tasić, a on zaista zna ovaj posao i verujem da će dosta boraca izvesti na sam svetski vrh.

 

Svoje aktivnosti ste proširili i na Nemačku i tamošnje promocije. Možeš li nam reći nešto i o tome?

Naš šef brine o svemu. Braca je u direktnom kontaktu sa svim nemačkim promocijama i zaista smo mu zahvalni na svemu što radi za nas.
Otvaranje FFS (Fair Fight Sports) Gyma je svakako veliki korak, Pro- League promocija polako popunjava šampione u svim kategorijama, a polako ali sigurno podižemo i kickbox i box menadžment na zavidan nivo.

 

Kakvi su planovi u budućnosti sa karijerom? Kom aspektu svojih aktivnosti želiš da posvetiš više pažnje i da li imaš neki dugoročni cilj?

Novi početak.

U sredu se selim za Nemačku gde me čeka posao MMA trenera. Sredinom novembra je veliko otvaranje FFS Gyma, pa ću se u decembru potruditi da dođem i podržim  MMA Savez Srbije i Fight Games u Vrbasu.
Cilj je da pored držanja treninga aktivno radim na unapređivanju svog znanja i veština, da savladam nemački jezik, da što više naših boraca probijemo na veliku scenu.  Moj dugoročni cilj kao borca je M1, dok kao trener  želim da opravdam sve ovo što mi je pruženo, a kao menadžer i sudija sam tu da podržim prave vrednosti i dam svoj doprinos sportu.
Na kraju iskoristio bih priliku da se zahvalim mom menadžeru, velikom prijatelju i bratu Braci Tasiću na svemu pruženom, kao i vama na ovom intervjuu. Spotrski pozdrav! OSU!

22752891_10210561091089632_856182368_n