UFC 211, post festum

ufc-211-odds-picks

UFC-ova 211. priredba je iza nas. Event koji se prošle noći održao u Dallasu ponudio je pregršt zanimljivosti, odlične mečeve i razjasnio situaciju u pojedinim divizijama.  Senku na celokupan događaj baca jedino meč između Dustina Poiriera i Edie Alvareza, koji je prekinut i proglašen za No Contest,zahvaljujući gruboj grešci sudije u oktagonu, Herb Deana. Krenimo redom:

Dustin Poirier vs. Edie Alvarez

ufc-211-results-and-recap-and-free-live-stream

Duel koji je obećavao vatromet je sve navedeno opravdao! Oba borca su u meč krenula bez puno kalkulacija, a tokom prve runde smo imali priliku da gledamo efikasne razmene, u kojima je uspešniji  i dominantniji bio Poirier. Druga runda je donela nasavak Dustinove odlične partije, te se u jednom momentu Alvarez našao ozbiljno uzdrman udarcima. No, Edie se vraća u igru, i tu nastaje sporna situacija. Alvarez na očigled sudija zadaje prvi ilegalan udarac u potiljak, iza koga bi svaki sudija trebao da prekine akciju i izda opomenu. To se ovde nije desilo, Dean pušta akciju , a Alvarez zadaje još jedan identičan udarac u potiljak. Kada je krenuo dalje, tek tada Herb Dean zaustavlja duel, poziva doktora, koji utvrđuje da Poirier ima smetnje pri vidu, te se meč završava. Teška greška i nedopustiv propust sudije koji važi za jednog od najiskusnijih okončali su susret koji je obećavao borbu večeri! Mišljenja su podeljena, da li je meč trebao biti proglašen Poirierovom pobedom i automatskom diskvalifikacijom Alvareza, ili je No Contest sasvim pravedna odluka. Bilo kako bilo, ovakvi propusti se ne bi smeli ponavljati, a sam Dean bi trebao da snosi određene posledice za ovo elementarno neznanje. Ono čemu se fanovi nadaju je revanš ova dva fantastična borca, koji bi razrešio sve nedoumice!

Kristof Jotko vs. David Brunch

Ovaj duel je otvorio glavni program, a u njemu je Brunch slavio podeljenom odlukom sudija. Posle tri prilično  ujednačene runde, jedino pitanje koje stoji je zašto se ovaj dvojac uopšte našao na glavnom programu?

Frankie Edgar vs. Yair Rodriguez

C6gEUbdUIAAqmdh

Edgar je u ovaj meč ušao veoma motivisan, što je u samom startu i pokazao, u potpunosti kontrolišući situaciju u oktagonu. Tokom prve runde je dominirao i zadao dosta udaraca Rodriguezu, koji je jedva izdržao pod naletima raspoloženog  Edgara. Drugu rundu je obeležila slična situacija, a sam Rodriguez gotovo da nije video na jedno oko, te je lekarskom intervencijom duel prekinut. Rodriguez je momak od koga su mnogo očekivalo, ali je očigledno da mu je Edgar u ovom trenutku bio pretežak zadatak. Sam Frankie je nakon meča izjavio da Rodrigueza veoma poštuje i vidi kao buduću zvezdu, ali ne u ovoj večeri i ovom trenutku. Sigurni smo da će se talentovani Rodriguez uskoro vratiti na pobedničke staze. Inače, pre ovog meča on je bio u nizu od osam uzastopnih pobeda!

Demian Maia vs. Jorge Masvidal

demianmasvidal

Šta reći kada imate na programu Demiana Maiu, vrhunskog BJJ majstora, koga velika većina publike ne prati sa oduševljenjem, jer njegovo kačenje na leđa protivnicima predstavlja copy paste scenario svake borbe, bez izuzetka? Ništa, sem da se nadate da protivnik može pružiti adekvatan otpor i donekle borbu učiniti neizvesnom. Ovoga puta, Jorge Masvidal je u toj misiji delimično uspevao. Branio je brojne pokušaje rušenja, a zatim i ozbiljno udarcima uzdrmao Maiu krajem prve runde. Ipak, čovek koga zovu ’’ljudski ranac’’ je savršeno znao šta radi, te i ovoga puta došao do pobede, podeljenom sudijskom odlukom. Hoće li ovaj nastup biti dovoljan da Maia naizad napadne pojas, nismo sigurni, zapravo nije ni sam Maia, sudeći prema izjavama uoči duela.

Joanna Jedrzejczyk vs. Jessica Andrade

033124_211_BoutAnn_1200x1200_Eng

Joanna je još jednom objasnila zašto joj nadimak ’’Joanna Champion’’ savršeno pristaje! Poljakinja je u 5 rundi pokazala sve svoje umeće, nedopustivši raspoloženoj Andrade da veže željene kombinacije. Joanna je slavila jednoglasnom odlukom sudija, a ovom pobedom prišla na samo jedan meč razlike u odnosu na rekord odbrana titula, koji drži bivša prvakinja bantam divizije,  Ronda Rousey. Sudeći prem mišljenjima stručnjaka, Joanna svojom dominacijom u ženskoj slamka diviziji podseća na Demetriousa Johnsona, koji suvereno vlada muškom muva kategorijom.

Stipe Miočić vs. Junior Dos Santos

UFC-211

Meč koji su svi željno iščekivali se desio! Revanš u kome se Stipe trebao osvetiti za poraz, je prošao po savršenom planu hrvatskog borca. Miočić je od samog starta pokazao da je došao da posao završi ekspresno, što se i desilo. Dos Santos je uputio nekoliko uspešnih leg kickova, ali to nije ozbiljije uzdrmalo Miočića, koji je uzvratio teškim udarcima. Brada Dos Santosa nije izdržala, usledio je završni udarac kojim je pojas ostao u vlasništvu Stipe Miočića! Nakon meča, Dos Santos je uputio sve čestitke protivniku i izjavio kako od svih teškaša,ovu titulu najviše zaslužuje upravo Stipe!

Prašina sa UFC 211 eventa se polako sleže, a promene koje je doneo u određenim divizijama, videćemo prilikom objavljivanja službenih rang lista. Jedno je sigurno, iza nas je noć velikih mečeva, i čelnici organizacije u potpunosti mogu biti zadovoljni.