Roberto Soldić, analiza.

roberto_soldic (1)

Roberto Soldić je jedan od najboljih mladih evropskih boraca, sa solidnom perspektivom i eventualnim učešćem u velikim svetskim borilačkim organizacijama. Trenutno je šampion welter kategorije u FFC, SMMA i Superior FC, rangiran je kao prvi velteraš u Hrvatskoj, peti na Balkanu i šesti u zapadnoj Evropi.
Rođen je 25. januara 1995. godine u Dusseldorfu, Nemačka i pripada timu House of Pain. U zavisnosti od promocije, nastupa kao predstavnik Nemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Borilački debi je imao na trećem Arti Fighting Championship eventu u oktobru 2014. godine, dakle sa 19 godina, i ubedljivo je pobedio lokalnog borca Antu Alilovića, prekidom u drugoj rundi.  Drugu pobedu je zabeležio pred kraj 2014. na Thunderman 1 eventu, gde je ekspresno udavio Mladena Ponjevića giljotinom za malo više od pola minuta, što mu je zasad jedina pobeda submission tehnikom. Sledeću borbu Soldić je imao ponovo na Arti FC 4 eventu ovaj put kao deo Main card-a, gde je slavio nokautom u prvoj rundi protiv crnogorskog borca Sava Lazića. U maju 2015. debituje na SBC 5 turniru pobedom nad Vladimirom Prodanovićem.  Prvi poraz u karijeri Soldić je doživeo na crnogorskom MFC 3 eventu, gde je izgubio jednoglasnom sudskom odlukom od Marka Radakovića.

U oktobru iste godine, debituje za hrvatski FFC pobedom nad Sašom Drobcem, jednoglasnom odlukom. Potom pauzira do marta 2016. kad se u SBC  sastaje sa Vasom Bakočevićem u borbi pre glavne i pobeđuje ga nokautom u trećoj rundi.

robertosoldicvaso

Potom odlazi u Rusiju na Tech-Krep FC: PRIME Selection 2016, gde se bori za titulu privremenog šampiona sveta i gubi podeljenom odlukom od Yaroslava Amosova.

15432_ex

Posle Rusije, Soldić odlazi u Švajcarsku na SMMA 4 turnir, gde se borio za titulu prvaka u welteru i pobedio Austrijanca Pascala Closera. Poslednju borbu u 2016. godini, Soldić je imao na FFC 27: Noć Šampiona, gde je osvojio privremenu titulu u welter kategoriji protiv Ivice Truščeka i pobedio ga tehničkim nokautom u prvoj rundi. Zasad jedina njegova borba u 2017. je bila ni manje ni više nego za šampiona u velteru protiv Rafala Lewona u okviru nemačke Superior FC organizacije, koja je ujedno i bila njegova prva borba od pet rundi. Pobedio je, nokautom u trećoj rundi.

17191356_659742547532016_7433166853084161839_n

Osim MMA borbi, Soldić se veoma uspešno takmiči u boksu. Trenutni skor mu je 3-0-0 uz sve tri pobede nokautom.

Soldić je sa samo 22 godine MMA šampion u velteru u tri organizacije, što je ogroman uspeh, neuporediv na ovim prostorima. Reč je o još veoma mladom borcu koji tek treba da se razvija, da dostigne vrhunac forme i veštine i da tek pokaže šta ume. Stilski, Soldić je neortodoksni udarač (southpaw) sa razornim GNP-om i veoma dobrim planom borbe za svakog protivnika.

Ako pogledamo statistiku njegovih borbi, videćemo da je pobeđivao uglavnom prekidom, nokautom ili zaustavljanjem (i jednom davljenjem), i da je bio veoma ubedljiv u odnosu na svoje protivnike. Oba poraza su bila sudijskom odlukom u debitantskim mečevima.  Budućnost ovog perspektivnog borca je jako svetla, čak i u svetskim okvirima. Sa ovih prostora, uz Darka Stošića, Soldić je jedan od retkih boraca kojeg bez problema možemo zamisliti čak i u najvećoj svetskoj MMA organizaciji, UFC-u.