Vitor Belfort: Karijera jednog borca

vitor-p

Vitor Belfort je objavio da je posle dvadeset i jedne godine došao kraj njegovoj borilačkoj karijeri. Ova objava nije iznenadila mnogo pratilaca njegove karijere, budući da je Belfort poslednje tri borbe izgubio prekidom i da bi insistiranje na daljim borbama dovelo u rizik njegovo zdravlje i moždane funkcije. Osvrnimo se ovom prilikom na karijeru čoveka koji je u MMA sportu od samog početka.

Vitor Vierira Belfort je rođen 1. aprila 1977. godine u Rio De Janeiru. Trenirao je brazilski džudžicu pod Carlson Graciem, a debi je imao 1996. sa devetnaest godina, na eventu Superbrawl in Hawaii, gde se borio sa daleko višim i težim John Hess-om (jednim od učesnika UFC 5 turnira) i pobedio ga za 12 sekundi poslavši ga pritom u penziju.
Ubrzo posle toga, prešao je u UFC, gde je dobio svoj nadimak The Phenom, fenomen. Sa devetnaest godina, bio je najmlađi borac koji je pobedio u oktagonu. Pobedio je Tra Teligmana i Scotta Ferozzo-a za jedno veče i postao šampion UFC 12 turnira u teškoj kategoriji. Prva značajna pobeda je bila nad tadašnjom velikom UFC zvezdom, Tank Abott-om, kojeg je GNP-ovao na UFC 13 eventu. Posle tih početnih uspeha usledio je prvi poraz, krajnje neočekivano od strane Randy Couture-a, koji je rvanjem neutralisao Belfortovo udaračko umeće i izvojevao prekid. Posle ove borbe borio se još dvaput, jednom protiv svog partnera u treningu kojeg je pobedio bez ijednog udarca, armbarom, a drugi put u legendarnom okršaju protiv Wanderlei Silve, koji mislimo da svako već zna po količini udaraca koje je Belfort zadao Silvi za desetak sekundi.

Potom, Belfort prelazi u PRIDE gde ga sačekuje Kazushi Sakuraba i pobeđuje. Belfort prekida saradnju sa Carlsonom Graciem i trenira sa Brazillian Top Team-om. Ostali protivnici su mu bili  Gilbert Yvel, Daijiro Matsui, Bobby Southworth i Heath Herring, i pobeđivao ih je kontrolišući borbu i završavajući je u parteru. Ipak, u prvoj rundi Pride turnira u srednjoj kategoriji, sačekuje ga Alistar Overeem (da, u srednjoj) i pobeđuje ga giljotinom.

Belfort se vraća u UFC i data mu je borba protiv Tito Ortiza na UFC 33, ali se povređuje pred sam event. Kasnije se bori protiv Chuck Liddella i gubi na odluku, a potom pobeđuje Marvina Eastmana napravivši mu kolenom najgoru posekotinu koju su ove oči videle. Sledeće dve borbe Belfort je odradio za šampionski pojas u poluteškoj sa Coutureom, gde je pobedio prvu borbu i osvoji pojas, da bi ga u sledećoj borbi izgubio. Posle toga borio se sa Tito Ortizom u neizvesnoj i ujednačenoj borbi da bi izgubio podeljenom odlukom, a potom u Strikeforce, u revanšu sa Overeemom, gde je izgubio jednoglasno.

Potom se Belfort vraća u PRIDE gde gubi od Dana Hendersona i doživljava prvi skandal sa zloupotrebom nedozvoljenih supstanci (kvadrihidrotestosteron) . Odlazi u Cage Rage i posle dve borbe postaje šampion u poluteškoj, iako se borio sa slomljenom rukom.

matt_lindland_knockout

Zatim prelazi u Affliction, gde pobeđuje Terry Martina i Matta Linlanda dovoljno impresivno da ga Dana White ponovo pozove u UFC na treći ugovor. Belfort iskorišćava priliku i u prvoj borbi nokautira Rich Franklina u prvoj rundi. Posle mnogo preganjanja i odlaganja zbog povreda, Belfort je konačno izazvao šampiona srednje kategorije, Andersona Silvu na UFC 126 i našao se na pogrešnoj strani zvanično najboljeg nokauta u UFC istoriji.

Eating_Anderson_s_Foot

Uspešno se vraća ekspresnim nokautom protiv Yoshihiro Akiyame, i borbom protiv Anthony Johnsona od 102 kg na dan borbe, koju je završio RNC-om, što mu je bio prvi finiš u parteru posle decenije.

Belfort je bio i jedan od trenera u The Ultimate Fighter: Brazil, protiv Wanderlei Silve, ali je istupio iz borbe navodeći povredu šake kao razlog, iako je kasnije u intervjuu rekao da nije želeo da se bori protiv Silve i da bi želeo da se podigne u polutešku, da bi odmah dobio borbu protiv Jon Jonesa i zamalo ga pobedio armbarom u prvoj rundi, samo da bi u četvrtoj bio nateran na predaju Amerikanom. Posle te borbe se vraća u srednju kategoriju i pravi najimpresivniji niz karijere, nokautiravši Michael Bispinga, Luke Rochholda i Dan Hendersona.

bisping_kick

Posle mnogo promena rasporeda pre svega zbog kontroverzi oko terapije zamene testosterona, Belfort se bori protiv Chris Weidmana za šampionsku titulu u srednjoj kategoriji i gubi prekidom. Potom se još jednom bori sa Hendersonom i nokautira ga, da bi upao u niz od tri poraza nokautom od strane Ronaldo Jacare Souze, Gerarda Mousasija i nedavno Kevina Gasteluma, kojim je okončao dugu i turbulentnu karijeru.

Osim u MMA, Belfort se 2001. oprobao i u ADCC turniru u grapplingu u apsolutnoj diviziji, sa skorom od 4-2  i 2006. u profesionalnom boksu, gde ima jednu pobedu nokautom.

Stilski, Vitor Belfort je koristio elemente boksa, kikboksa, šotokan karatea, Muay Thaija, Judoa i Jujitsua. Dok je radio polutešku kategoriju bio je upoređivan sa Tajsonom kako zbog razorne snage i brzine udaranja (nokaut protiv Wanderlei Silve je dobar primer) tako i zbog činjenice da nije imao vrat. Međutim, njegov stil se umnogome promenio u kontraša koji se oslanja na tajming i distancu radije nego na agresivnost i brzinu. Usvojivši Šotokan stav, kombinovao je uglove udaranja u boksu sa kinetikom i nepredvidljivošću karatea. U kasnijim borbama je prešao na klasičan Muay Thai stav (TRT fazu je obeležio taj stil) sa mnogo većom upotrebom visokih šuteva i namamljivanjem protivnika u nepovoljan položaj (primer je nokaut protiv Bispinga). Najveća Belfortova slabost, pored slabosti na PED, jeste njegovo slabo čitanje šuteva. To bismo objasnili time što Belfort sve vreme gleda protivnike u oči. Iako je moguće predvideti namere protivnika čitajući mu lice, takođe je moguće nasesti na finte. Dok se udarci rukama nekako i mogu detektovati perifernim vidom, pokret za šut kreće iz kukova i bez povremenog gledanja u telo ne može se predvideti.  Belfortov najčuveniji pad je bio protiv Andersona Silve, koji je sve vreme držao kontakt očima i ispalio maegeri koji je Belfort pogrešno predvideo kao niski šut i nagao se napred pravo u stopalo, ne stigavši ni da podigne nogu da čekira.

Šta budućnost nosi za ovog borca, ostaje da se vidi. Poslednje glasine su o mogućem meču sa CM Punkom, što je veliki deo javnosti dočekao na nož. Svakako, Vitor Belfort je jedan od boraca koji su se razvijali zajedno sa MMA sportom i jedan od retkih koji je bio tu od samog početka.