Otkazivanje meča Fedor vs. Matt Mitrione

cxrakgnuaaqga1s

Bolest ili strah od ruske mašinerije?

18.02., dan koji MMA fanovi širom sveta sa nestrpljenjem očekuju, jer u njemu nastupa jedan od najvećih svih vremena, Fedor Emelianenko! Meč sa Matt Mitrioneom je željno iščekivan od Novembra 2016., kada je zvanično najavljen i potvrđen. Zvanično merenje je prošlo u savršenom redu, medijski deo takođe, sve je ukazivalo na noć za pamćenje! A onda se sve prokrenulo u trenutku! Twiter objava direktora Bellator promocije Scot Cockera odjeknula je poput bombe! ’’Meč Fedor vs. Mitrione je otkazan, zbog Mattove bolesti. Nov main event je duel između Josh Thomsona i Patricky Pittbul Freirea.’’ Isprva, svi su se nadali jednoj od lažnih vesti, ali izvor nije bio nepouzadani face portal, već lični nalog samog Scot Cockera!

Dileme više nije bilo. Zamenilo ju je pitanje šta se do vraga dešava? Kako se to tri sata pred meč ustanovi bolest jednog od boraca? Zar se ne prolaze medicinski pregledi mnogo pre svega toga? Da li je zaista bolest razlog, ili postoje skriveni motivi? Teorija je mnogo, i ni jedna nije za zanemarivanje.

Odustajanje iz straha od protivnika jeste legitiman razlog, ali se tako nešto ne čini samo tri sata pred meč, već se takvi otkazi u praksi dese par dana ranije, kada se procene sve šanse i kada tim  ustanovi da borac nije u datom trenutku dorastao zadatku. Jasno je da je Fedor ime za ozbiljan respekt i strah, ali ni sam Matt nije neko ko se kroz karijeru pokazao kao osoba koja otkazuje mečeve.  Mitrione u karijeri ima mečeve sa ozbiljnim teškašima, poput Trawis Browna, Roy Nelsona, Cheick Konga, Derika Lewisa… Profesionalni skor mu je 11-5. U ovom trenutku Matt se nalazi u nizu od dve uzastopne pobede, od kako je došao u Bellator. Dakle, teorija da se uplašio i pobegao tri sata pred meč, definitino ne prolazi.

Drugo razmišljanje je navodna sabotaža od strane konkurentskih promocija. Zagovornici teze tvrde da Bellator uzima sve više medijskog prostora i da ako se nastavi taj trend, može postati ozbiljan konkurent samom UFC! Međutim, među pobornicima ovakvog mišljenja se ne navodi tačan način na koji se to navodno desilo.

U momentu otkazivanja Mitrionea, Chael Sonnen je istupio sa ponudom da uskoči i spasi event! No, Fedor i njegov tim su tu ponudu odbili. Svakako bi ovaj duel izazvao veliku medijsku pažnju, ali ne u ovom momentu. Takav match up zahteva dugo medijsko praćenje koje donosi novac, pa je odbijanje ruske strane sasvim logičan ishod.

Na kraju, oglasio se i sam Mitrione, koji tvrdi da je završio u bolnici, nakon problema sa kamenom u bubregu. Svima koji su naveli da se uplašio poručio je sledeće:

’’Izvolite i pridržite me, dok ispišam taj kamen!’’

Matt se zahvalio na podršci i najavio da će meč biti održan što pre! Kada će to biti i da li će biti uopšte, očekujemo da saopšte čelnici promocije. Dotle, ostaje žal za ovom borbom, i opaska da se ovakvi skandali ne dešavaju ni manje poznatim,  regionalnim promocijama. Nadamo se da će Bellator uskoro rešiti ovaj slučaj i nastaviti sa uspešnom organizacijom evenata.