ANALIZA – Mirko Cro Cop Filipović

15781034_1211152928952324_1091054225471096584_n

Cro Cop je jedan od boraca o kojem postoje najpolarizovanija mišljenja. Mnogi ga smatraju jednim od tri najbolja teškaša u istoriji MMA, dok drugi misle da je u pitanju precenjeni borac koji je razotkriven čim je zakoračio na američko tle. Iako je taj drugi stav idiotluk, nagli pad Cro Cop-ovog performansa u UFC postavio je neka legitimna pitanja o tome šta se to zapravo promenilo u njegovom stilu i učinilo ga daleko manje efikasnim. Da li je Cro Cop imao neke kante za protivnike? Naravno, ali svi su ih imali, čak i Fjodor (borba sa Zulužinjom je dobar primer), jer Japanci vole freakshow borbe i taj cirkus. Ali, ne zaboravimo da je u svojoj ranoj PRIDE karijeri Cro Cop imao niz pobeda nad veoma nezgodnim protivnicima, i to ne biranim posebno za njega (kao Lesnaru i Rondari što su birani grappleri), već ljudima koji su mogli da iskoriste njegovo neiskustvo i nedostatak osećaja za borbu u ringu. I kad smo već kod kanti, UFC teškaška divizija u to vreme ih je bila puna. Dovoljno govori činjenica da je Tim Sylvia je bio prvak u to vreme. Cro Cop se nosio sa imenima poput Fujite, Wanderlei Silve, Sakurabe, Herringa, Vovchanchina, čak je i Minotaura izmlatio kao niko nikada, u tolikoj meri da ovaj nije znao da se runda završila, iako ga je submitovao iz malog mozga početkom sledeće. Teško da možemo naći nekog borca ko je imao teži početak MMA karijere.

U ovom članku fokusiraću se na tri najjača Cro Copova oružja a to su redom:
a) Levi direkt, levi hajkik
b) Kontra iz iskoraka na levo.
c) Korišćenje ringa

Najpre da razjasnimo, Cro Cop nije tehnički virtuoz sa gomilom tehnika koje bi koristio prema potrebi, ali su ga njegova relativna prilagodljivost, snaga i brzina izvlačile. Malo koji MMA borac bi mogao da se nosi sa K-1 borcima u kikboksu, naročito u Grand Prix takmičenjima, u kojima se sve borbe odvijaju za jednu noć. Cro Cop je bio jedan od tri MMA borca koji su prošli u finale K-1 Grand Prixa, što će reći da su imali tri borbe za jedno veče. Ostala dvojica su Mark Hunt i Alistar Overeem, dva takođe izuzetna udarača.

Levi direkt, levi hajkik

Prvo pitanje koje se postavlja u vezi sa Cro Copom je kako je uspeo da toliko ljudi nokautira nogom u glavu, kada su svi oni znali da će da pokuša da to uradi. Odgovor leži u korišćenju dvostrukog napada levim direktom i levim šutem u glavu, u kojem jedan udarac otvara prostor za drugi, i obratno. U svojim borbama Cro Cop je kombinovao levi direkt i levi šut i eventualno uspevao da pogodi protivnika. Još jedan borac koji koristi ovaj metod je Sergej Khiratonov, koji kombinuje levi kroše u telo i u glavu (vidite njegovu borbu protiv Murillo Ninja Rue za primer). Standardna odbrana od visokog šuta je blokiranje podlakticom daleko od glave, što otvara protivnika za Mirkov levi direkt iz kontra garda, a odbrana od direkta otvara protivnike za udarac nogom, tako da odbrana od jednog napada ostavlja protivnika otvorenim za onaj drugi. Da stvar učini još boljom, početni pokret za oba udarca je jako sličan.
1111

Izuzetan primer kombinovanja ova dva udarca je Cro Copova borba protiv Igora Vovchanchina. U prve dve slike vidimo kako Igor izmiče i blokira Mirkov levi direkt desnom rukom. Na trećoj slici, Igorova desna ruka nije u poziciji da brani glavu od šuta, pa kad Mirko krene prema njemu, Igor se postavlja da blokira levi direkt i dobija nogu u glavu. Drugi primer bi bila borba sa Mark Huntom, u kojoj Hunt pokušavajući da sklizne glavom desno od Mirkovog levog direkta naleće direktno na Mirkovo levo stopalo.

http://cdn2.sbnation.com/imported_assets/1135139/53166_o_medium.gif

 Kontra iz iskoraka na levo.

Cro Cop je bio skoro potpuno ofanzivan borac, ali ipak je koristio jedan tip kontre koji je bio odlično zamišljen. U borbi dva protivnika različitih stavova (southpaw protiv običnog i obratno), pametna stvar je kružiti ka protivnikovoj vodećoj strani umesto ka jačoj. Mirko je to pravilo kršio, koristeći iskorak ulevo tokom cele svoje karijere. Naravno, ovaj manevar mora biti krajnje precizan, van dometa zadnjeg krošea da vas protivnik ne bi uhvatio dok kružite (kao što je Roy Nelson uhvatio Mirka). Mirko je ovu kontru koristio da obori Wanderlei Silvu i da slomi orbitalnu kost Bobu Sappu.

U prve dve slike, Mirko maskira iskorak desnim kratkim direktom, i kad se Silva okrene prema njemu i krene napred, biva dočekan na levi kontradirekt koji ga obara. Manny Pacquiao je iskoristio isti manevar da nokautira Ricky Hattona.

http://cdn3.sbnation.com/imported_assets/1134934/2rc38ef_medium.gif

Korišćenje ringa

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je dobar deo boraca koji su radili čuda u PRIDE eri ostao nedorečen u borbama u oktagonu. Isto tako Anderson Silva koji je jedan od najdominantnijih boraca u istoriji UFC-a se u PRIDE borio sa veoma promenljivim uspehom. U čemu je kvaka? Najprostije rečeno, u oktagonu nema uglova, barem ne dovoljno oštrih uglova da se protivnik zarobi u njih i izloži baražu udaraca. Postojanje istih u PRIDE je ovu organizaciju činilo idealnom za snažne, nabijene udarače poput Wanda, CroCop-a i Vovchanchina. Oktagon je dao prednost borcima koji su se povlačili i čekali protivnika na kontre, kao Hunt, Machida ili Anderson Silva ili onima koji su svoje protivnike sabijali uz žicu i iscrpljivali rvanjem i prljavim boksom, poput Velasqueza, Miočića i Dos Santosa. U svojoj borbi protiv Eddie Sanchez-a, Cro Cop je proveo najveći deo borbe jureći za njim, tražeći poziciju i na kraju je ne nalazeći, budući da je Sanchez sve vreme kružio na Mirkovu slabiju stranu da izbegne leve šuteve. Isti takav pristup je ima Dos Caras Jr (takođe poznat kao Alberto Del Rio u WWE) u freakshow borbi u PRIDE eri, kružio je udesno od Mirka da bi izbegao levi šut. Problem je bio što je ubrzo bio sateran u ćošak ringa gde je dobio ono od čega je bežao sve vreme, a to je stopalo u glavu.