BIOGRAFIJA – Fjodor Jemelijanenko

cxrakgnuaaqga1s

Fjodor Vladimirovič Jemelijanenko, najstariji od troje braće, rodjen 28.8.1976, u gradu Rubižn, Luganska oblast u Ukrajini, tadašnji Sovjetski Savez. Kao dete živevši u bedi i nemaštini pokazivao je skonost ka tučama i čestim konfliktima. Medjutim, posle svake tuče išao je kod sveštenika da se ispovedi. Sveštenik mu savetuje da krene da se bavi nekim sportom. Svoju negativnu energiju je usmerio na Judo i Sambo, u kojima kasnije postaje državni i svetski prvak.

No, pre toga, da se osvrnemo na još neke činjenice. Godine 1991 završio je školu kao odličan djak. Zatim je završio višu trgovačku sa najvišim odličjem. Kako se tada bodovale škole koje su iznad srednje. U medjuvremenu je počeo da trenira Judo i Sambo, ali ga godine 1997 čeka poziv otadzbine da služi Ruskoj Armiji. To je za njega bila velika čast i nikako nije želeo da iz bilo kog razloga ne ode u vojsku. U vojsci je nastavio da se bavi sportom. Kako mu je Sambo odlično išao i njegovi rezultati su tako govorili, pa je tako 4 puta bio šampion sveta i 6 puta prvak Rusije. Takodje svojevremeno najbolji Sambo borac na svetu.

1298488458_sambo-emelyanenko

Sklonost ka borilačkim sportovima odvodi ga korak dalje u nama dobro poznat MMA sport. Njegova prva MMA borba desila se sada već davne 2001.godine kada je slavio giljotinom. Posle 4 vezane pobede čeka ga jedna od najtežih borbi u njegovoj karijeri, protiv višestrukog ADCC prvaka Ricarda Arone gde pobedjuje sudijskom odlukom iako je meč bio prilično izjednačen pa je mogao otići na obe strane. Sledeća borba, gde gubi kontroverznom odlukom od Japanca Kohsake, nakog ilegalnog lakta koji je zadobio i povrede zbog koje sudija nije dozvolio da se borba nastavi. Fjodoru se ta borba upisuje kao poraz. Nakon toga nailazi era njegove vladavine, a sada ćemo se osvrnuti na neke važnije trenutke njegove karijere.

Njegov debi u PRIDE FC kada nije bio toliko poznat, dobija nimalo naivnog protivnika Semija Šilta, jednog od najboljih kickboxera svih vremena. Fjodor u tom meču pokazuje potpunu dominaciju i zadobija simpatije publike. Najviše zbog svog specifičnog izgleda, bucmastog kamiondzije koji je tek popio pivo i ušao u ring da isprebija nekog.

10306

Posle bukvalnog prolaska kroz Hit Heringa, dobija do tada najopasnijeg protivnika koji danas važi za jednog od najboljih MMA boraca svih vremena, čuvenog Minotaura! Iako su Fjodoru davali male šanse za pobedu jer je Minotauro bio greppler svetskog kova i neverovatnog srca, desilo se sasvim suprotno. Fjodor je bukvalno prebio Minotaura i dominirao u svakom segmentu borbe. Sam Minotauro nije mogao da veruje kako ga je prebio „maleni“ Rus. Tada osvaja pojas!

2bnor9

 

Nakon toga ulazi u nešto lakše mečeve, da bi potom za protivnika dobio Marka Kolemana, UFC šampiona i vrhunskog rvača. Iako je Koleman u prvih par minuta borbe imao bolje pozicije Fjodor u drugoj rundi pobedjuje polugom na ruci. Tu počinje njegov lov na bivše UFC prvake. Nako njega nailazi pravo čudovište od protivnika, takodje UFC bivši prvak, Kevin Rendlmen. Kevin ništa nije hteo da prepusti slučaju, od početka kreće pritisak na Fjodora da bi ga posle kratkog vremena sa ledja bukvalno bacio na glavu, da se takav slem ne pamti u borilačkim sportovima. Čak su se komentatori uplašili da ovo može biti prva smrt u ringu tog tipa. No, Fjodor nije ni trepnuo, njegova hladnokrvnost i znanje partera uspeva da okrene u svoju korist i pobedjuje kimurom.

fedor-slam-1

Godine 2004 se ponovo susreće sa opasnim Minotaurom. Nakon sličnog scenarija iz prvog meča dolazi do slučajnog sudara glavama gde Fjodor zbog posekotine nije bio u stanju da nastavi borbu, pa je službeni rezultat no contest. Iste godine dogadja se i treći meč gde se Fjodor bukvalno poigrava sa Minotaurom i tako opravdava činjenicu da ga nije slučajno ranije pobedio. Posle revanša sa Kohsakom gde ga je bukvalno pregazio, nailazi na tada izuzetno nezgodnog protivnika sa jakom kickbox bazom silovitih udaraca. Nama poznat kao Mirko Filipovic Cro Cop! Posle 15 minuta žestoke borbe, preokreta, Fjodor uspešno brani svoj pojas i tvrdi kako ga niko nije namučio kao Mirko tada. Činjenica je da su tu borbu posle proglasili borbom decenije. A ko i ne bi?!

fedor-copie

Fjodor tada nastavlja da grabi put ka zvezdama i ulazi u mit nepobedivosti i nedodirljivosti. Nakon kratkog i brutalnog meča protiv Žuluzinja gde rešava stvar za svega 24 sekunde brutalnim udarcima u parteru, na putu će mu se po drugi put naći Mark Koleman. Da pobeda u prvom meču nije bila slučajna, govori činjenica da je Mark u drugoj borbi dobio neverovatne batine i ponovo izgubio polugom na ruci. Idemo dalje, Fjodor uživa svetsku slavu, gazi sve pred sobom.

emelianenkocoleman462

Mark Hunt. Na spomen ovog imena mnogima se ledi krv u žilama. Pitate se zašto? Pa čovek koji je prebio Lebanera, osvojio K1 turnir, Mike Bernarda i Stefana Leka, granitne brade, topovskih udaraca. Meč je krenuo žestoko, Hant je bio bolji u razmenama stoga Fjodor premešta borbu u parter. Hant tada teži skoro 40 kilograma od Fjodora hvata Fjodoru Amerikanu ali u nedostatku kondicije nije mogao da izvede do kraja, Fjodor nekako ustaje, posle kratke razmene ponovo se nalaze u parteru gde Fjodor pobedjuje Kimurom.

3433_ex

Tim Silvija. Još jedan bivši UFC prvak želeo je da se oproba sa Fjodorom u okviru Affliction organizacije. Ogromna medijska pažnja, svet iščekuje odličnu borbu. Zvuk gonga i „ne trepćite“ atmosfera jer se može završiti brzo. Serija udaraca baca Silviju na pod, kratak GNP, uzimanje ledja i gušenje=36 sekundi! Svet je u transu, Tim ne može da veruje sta se desilo. Fjodor se smeška, po običaju više se raduju njegovi treneri nego on.

63662

Andrei Arlovski. Još jedan bivši UFC prvak, do tada izuzetno opasan protivnika, odličnog kickboxa. Borba kreće, Arlovski ima inicijativu, konkretniji udarci, Fjodoru pada koncentracija jer meč ne ide u njegovu korist. Druga runda, Arlovski se opušta, pokušava leteće koleno i naleće bradom na desnicu koja ga šalje u nokaut i pre nego što je telom dodirnuo tlo.

fedor-emelianenko-vs-andrei-arlovski-mma-3784499-600-347

STRIKEFORCE

Ovde dolazi do pada u Fjodorovim izdanjima. Nedovoljna pripremljenost, nemotivisanost, tada dobija nepobedjenog i nimalo naivnog Breta Rodzersa koji Fjodoru zadaje dosta muke u prvoj rundi. Nakon nekoliko žestokih klinč razmena Fjodor se vraća na centar oktagona, ispaljuje zadnji polukroše koji obara Rodzersa kao kladu.

Photo by Esther Lin/STRIKEFORCe

A sada ide pravi test, i pad u karijeri. Fabricio Werdum! Da, imate razloga da se plašite tog čoveka. Jedan od najvećih majstora BJJa. Borba je kratko trajala da bi se duže pisalo… Fjodor posle kraće razmene obara Werduma u parter, uleće da završi meč i upada u zamku majstora BJJa u trougao. Fjodor je prinudjen da tapka. Prvi poraz posle 10 godina. Muk, šta dalje, kuda? Dešava se, idemo dalje.

thumbnail_crop

Antonio Silva. Gorostas izuzetne snage. Bolan meč za gledati, totalna dominacija brazilca i verovatno najveće batine koje je Fjodor dobio u dotadašnjoj karijeri. Posle druge runde, zbog povrede lekari se slažu da se meč prekine i proglasi za TKO u korist brazilca. Svet je sada u šoku. Fjodor vidno razočaran najavljuje moguće povlačenje. No, po ugovoru mu ostaje još jedna borba protiv nimalo naivnog i prekaljenog borca, Den Hendersona. Hendo, odličan rvač, top u desnoj ruci. Posle kraće razmene i klinča Fjodor u želji da brzo završi meč uleće u zamku koju Hendo koristi i iz aperkata šalje Fjodora u nokaut.

fedor-vs-henderson-0

Nakon 3 poraza zaredom, postavljalo se pitanje nastaviti karijeru ili ne?

Tri manje značajna meča protiv Dzefa Monsona, Satoši Išija i Pedra Rica gde izlazi kao pobednik najavio je kraj karijere. Time su mnogi počeli da diskredituju njihove kvalitete jer nikada nije potpisao za UFC.

Posle 3 godine pauze najavljuje povratak borbama, te se bori protiv tada nepoznatog Singa Dzaidipa, gde pobedjuje tehnickim nokautom. Pola godina kasnije, susreće se sa opasnim protivnikom i bivšim UFC borcem Fabiom Maldonadom, koji ga je namučio da je borba bila za malo prekinuta. Nakon 3 runde sudije su glasale za Fjodora kao pobednika. Uskoro, zapravo februara meseca u okviru Bellator organizacije bori se protiv još jednog bivšeg UFC teškasa Meta Mitriona.

cxrakgnuaaqga1s

Šta li će biti dalje sa karijerom verovatno najboljeg MMA borca svih vremena, ostaje nam da vidimo u bliskoj budućnosti.

MMA Magazin.