Petar Tunguz uliva nadu za svetlu MMA budućnost

12309615_10207534755182148_6473255815873176844_o

-Na samom početku da vam čestitamo na najmasovnijem amaterskom takmičenju koje je do sada održano. Da li ste očekivali ovakav odziv sportista?

Zahvaljujem vam u ime UNITY Fight Team-a, kao organizatora Fight Games turnira! I mi smo bili iznenađeni, naravno prijatno, ovakvim odzivom timova iz zemlje i okruženja. Nekoliko dana pred turnir smo postali svesni da ćemo ugostiti oko 90 takmičara, što je iziskivalo izvesne izmene u organizaciji: uvođenje drugog borilišta, pojačanje ekipe za zapisničkim stolom, dupliranje broja sudija, merača vremena, kamermana…Ipak, sudeći po pozitivnim komentarima naših gostiju, uspešno smo se adaptirali na ovu situaciju i mislim da smo napravili do sada najuspešniji Fight Games turnir.

12112265_411039509089071_5694374522683594747_n

-Koji je po vama razlog ovako dobrog odziva?

Smatram da je više stvari uticalo na ovakav odziv. Mi kao domaćini Fight Games turnira smo se uvek trudili da takmičarima i timovima maksimalno izađemo u susret. Da stvorimo prijateljsku atmosferu kakva, na žalost, nedostaje na pojedinim takmičenjima u našem i srodnim sportovima, na kojima smo imali prilike da nastupamo kao tim. Da u okviru naših mogućnosti pružimo maksimalni kvalitet. Timovi koji su do sada bili naši gosti to prepoznaju.

Ništa manji udeo u ovom uspehu nema ni MMA savez Srbije. Ozbiljan rad u poslednjih nekoliko godina je naveo veliki broj timova i boraca da pristupi savezu i aktivno se uključi u naša takmičenja.

-Imali ste dobar odziv kadeta i juniora. Šta od njih možemo da očekujemo u budućnost?

Da, ove godine je zaista primetan skok u broju i kvalitetu takmičara u mlađim starosnim kategorijama u odnosu na prethodnu. To je veoma dobro za naš sport. Postoje razne, oprečne teorije kada su u pitanju takmičari te starosne dobi. Jedni smatraju da bi momci i devojke ispod 18 godina trebalo da izgrade jaku bazu u nekom od osnovnih borilačkih sportova (rvanje, boks, kik boks, BJJ…), drugi opet da treba krenuti što pre sa nadmetanjem u onom sportu kojim će se takmičar baviti tj.MMA. Ja sam lično bliži ovoj drugoj teoriji. Verujem da ćemo ove momke koji su nastupali na kadetskom i juniorskom takmičenju za koju godinu gledati na takmičenjima evropskog i svetskog ranga. Iskustvo koje sada  skupljaju daće im ozbiljnu prednost nad protivnicima koji u seniorskom uzrastu ulaze u takmičarski program ovog sporta.

-FIGHT GAMES je ove godine imao svoje šesto izdanje. Recite nam kako je tekao razvoj organizacije od samog početka do danas?

U startu je Fight Games zamišljen kao revija lokalnog karaktera. Okupljao je borce-amatere u MMA, K1 i Muay Thai-u. To je pre svega trebao da bude poligon na kojem će se oprobati naši borci, pre nekih ozbiljnijih takmičenja. Onda je priča počela da evoluira. Malo je poznata činjenica da je upravo na Fight Games-u prvi put kod nas održan amaterski MMA turnir, gde je takmičar imao priliku da uradi više od jedne borbe toga dana. Do petog po redu FG-a, fight card je sadržao 15-ak borbi. Na FG5 smo ih imali 25, a na FG6 ukupno 62! Time smo postali najmasovnije takmičenje u Srbiji, a uz to imamo i karakter državnog prvenstva.

12309690_10207522672280083_5426297938026664827_o

-Kakvo je stanje sa MMA sportom danas? Kako je bilo u prošlosti? I šta nas očekuje u budućnosti?

Ranije, kada bi pomenuli laiku MMA, prva asocijacija je bila ilegalno takmičenje u nekom krvavom kavezu u koji uđu dva čoveka, a izađe jedan. Ovakvu sliku su stvorili trećerazredni filmovi, a podržali je i pojedinci u prapočecima MMA sporta kod nas. To je bio i jedan od najčešće navođenih razloga za zabranu naših takmičenja, koja je bila na snazi do pre par godina. Osnivanjem MMA saveza Srbije, stvari su počele da se pomeraju na bolje. Skinuta je zabrana, i u poslednje dve godine održana su dva seniorska i dva juniorska državna prvenstva, dva otvorena prvenstva Beograda i još nekoliko takmičenja revijalnog karaktera pod pokroviteljstvom MMASS. Nedavno je u Kuli održano i prvo državno prvenstvo u pod-disciplini, MMA grapplingu. MMASS je primljen u Savez sportova Srbije. Trenutno okupljamo preko 350 registrovanih takmičara i taj broj rapidno raste. Menja se i slika o MMA u javnosti, koja nas počinje doživljavati kao sportiste, poput boksera, kik boksera i rvača, što je i bio cilj. Definitivno u budućnosti možemo očekivati veliku ekspanziju, a kroz kvantitet povećavaće se i kvalitet.

Petre čestitamo još jednom na fantastičnom uspehu.

Vidimo se i sledeće godine sa novim “brojkama” i novim rekordima!